• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

13 september 13.00 uur start de 37e Ballonvossenjacht

De landelijke ballonvossenjacht vindt dit jaar alweer voor de 37e keer plaats. Zoals te doen gebruikelijk is het evenement dit jaar gepland op 13 september, dat is dus opnieuw de tweedeWeerballon2014 zondag van deze maand. Als de weergoden ons goed gezind zijn wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten op het terrein van het KNMI in De Bilt aan een stratosfeerballon die meestal een hoogte van 30+ kilometer bereikt. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht waarbij vele actieve peilers tot het uiterste gaan om de dalende sonde als eerste te bereiken.

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR.
Daarnaast verwachten we ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender in de sonde maar ook die van het begeleidingscentrum en, niet in de laatste plaats, van de volg-equipe. Zodra de sonde geland en gevonden is kunnen de binnenkomende equipes via deze stream gevolgd worden en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken.

Zoals ieder jaar staat de organisatie voor verschillende uitdagingen om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. Dit jaar is een grote onzekere factor de beschikbaarheid van alle amateursystemen in de Gerbrandytoren te IJsselstein, waar onder meer de repeater PI3UTR en ATV omzetter PI6ATV gehuisvest zijn. Zoals eerder bekend is gemaakt zullen de repeaters op een nog onbekend moment uit de reportagecabine op 220m moeten worden verwijderd. Hopelijk is dit na de ballonvossenjacht zodat de organisatie zich niet in de meest onmogelijke bochten hoeft te dringen om alternatieve oplossingen te bedenken. Verschillende multimediale aspecten aan de ballonvossenjacht zijn daarom nog onder voorbehoud.

Ook dit jaar wordt het algehele evenement begeleid door een team vrijwilligers die via de twee genoemde relaisstations verbindingen maken. Naast de VHF en UHF-verbindingen is het ook mogelijk om op 40m een QSO te maken, hiervoor bestaat ook veel belangstelling. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de club callsign van Radio Club ‘t Gooi: PI4RCG.

Meedoen met de ballonvossenjacht kan, zoals altijd, op veel verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk meedoen met de peiljacht. Hiervoor zijn echt geen gecompliceerde doppler peilers of andere complexe constructies nodig: de beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, goed peilen en een klein beetje geluk. Vanaf de zijlijn kan je ook deelnemen aan dit leuke evenement: via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk een QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitje van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt en rapporteert…

Uitgebreide informatie over de ballonvossenjacht vind je op http://www.ballonvossenjacht.nl. Daarnaast zijn de laatste nieuwtjes te vinden op onze Facebook pagina en Twitter.

Tot zondag 13 september!

Comments are closed.