Op 4 mei vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument voor de gevallen radioamateurs. Dit monument werd op 5 mei 1953 onthuld door dr. L. Neher, destijds directeur-generaal van de PTT.
Op het monument staan 3 mensen afgebeeld, 1 sprekend, 2 luisterend. Oorspronkelijk hing het monument aan de gevel van gebouw A in Radio Kootwijk. Na sluiting van Radio Kootwijk is het monument gerestaureerd en in 2013 herplaatst op het terrein van KPN Broadcast Services aan de Witte Kruislaan 47 te Hilversum, dicht bij de omroeptoren. Op deze plek wordt jaarlijks stilgestaan bij de gevallen radioamateurs. Na het trompetsignaal (Taptoe) van Edwin Duineveld werden twee minuten stilte in acht genomen, daarna werd door Edwin een couplet uit het Wilhelmus gespeeld. Aansluitend werd namens beide verenigingen een krans gehangen en bloemen gelegd als eerbetoon. Dit jaar hield VERON-voorzitter Remy Denker PA0AGF een voordracht, waarin hij enkele namen oplas van gevallen radioamateurs. Namens de VRZA was Otto de Ruig PD2ODR aanwezig en sprak de volgende woorden:
Namens het VRZA bestuur heet ik u welkom bij deze herdenking.
We staan vandaag samen bij het ‘Monument voor Radiozendamateurs’ in Hilversum, een stille getuige van moed en opoffering. Dit bijzondere gedenkteken, gemaakt van Tsjechische kalksteen en versierd met een bronzen medaillon, vertelt het verhaal van zij die hun stem lieten horen in het duister van een bezet land. De afgebeelde figuren op het medaillon, verbonden door radiogolven, symboliseren de helden die achter de schermen werkten, vaak in groot gevaar, om de vrijheid een stem te geven. Hun woorden, uitgezonden via de ether, waren een baken van hoop in tijden van wanhoop. De tekst herinnert ons aan de ultieme prijs die velen betaalden:
“Radioamateurs offerden hun leven voor de vrijheid gedurende de oorlog.”
Moge dit monument niet alleen hun herinnering levend houden, maar ons ook inspireren om altijd te kiezen voor vrijheid, rechtvaardigheid en verbinding.
Meer informatie over de geschiedenis van het monument vindt u hier.
Foto: VRZA