• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Radiomarkt PI4KAR Bladel

De Kempische Amateur Radioclub (KAR) organiseert op zondag 7 juli 2024 voor de vijfde keer de jaarlijkse radiomarkt in de open lucht. Op het terrein in Bladel verkopen diverse standhouders in kramen hun radio gerelateerde artikelen zoals radiosets, antennes en veel elektronica onderdelen. Onder het motto “Ruim je zolder op” is iedereen uitgenodigd om voor €15 een plek te reserveren voor je kofferbak verkoop. De entree bedraagt € 6,–, kinderen t/m 16 jaar hebben gratis toegang en het parkeren is gratis.
De KAR radiomarkt is een echte traditie geworden. Mensen uit het hele land komen er op af. Niet alleen om iets te kopen of ruilen, vooral ook om ervaringen uit te wisselen over de radiohobby en kennis te maken met onze vereniging. En dat ook nog eens in een prachtige omgeving.
Iedereen is dus van harte welkom.
De standhouders en kofferbakverkopers kunnen contact opnemen met de organisatie via markt@pi4kar.com voor het reserveren van één of meerdere kramen of een plek voor de kofferbakverkoop. Een marktkraam met zeil kost €27,50 en een eventuele stroomaansluiting €5,-. Een uitnodiging en regelement voor martkkooplui kunt u downloaden: uitnodiging,regelement. 
Bron: www.pi4kar.com

Logbook of The World® (LoTW®) weer bereikbaar!

Vandaag, met ingang van 16:00 UTC zullen we Logbook of The World® (LoTW®) weer in gebruik nemen. Terwijl werkzaamheden plaatsvonden aan het netwerk ondervonden sommige gebruikers dat LoTW kortstondig te bereiken was afgelopen dagen, waarbij ongeveer 6600 logs werden geüpload. De logs werden pas dit weekend verwerkt toen we testten dat de interfaces naar LoTW naar behoren functioneerden.

We nemen maatregelen om -met wat waarschijnlijk een enorme toevloed aan logs zal zijn- de komende dagen. We vragen jullie om -als grote uploads hebt-, bijvoorbeeld van wedstrijden of van een DX-peditie, alsjeblieft een week of twee wachten met uploaden zodat LoTW de kans krijgt om de achterstand in te halen. We hebben ook een proces geïmplementeerd om logs met veel duplicaten te weigeren. Upload dus niet je volledige log om er zeker van te zijn dat contacten in LoTW staan, want ze zullen worden geweigerd.

Tot slot, bel alstublieft niet het hoofdkwartier van de ARRL om problemen te melden die u hebt
met LoTW. U kunt contact opnemen met ondersteuning op LoTW-help@arrl.org.

Tot het einde van het jaar kunnen er geplande tijden zijn waarop LoTW niet beschikbaar is. We gebruiken die tijd om operationele en infrastructurele verbeteringen te evalueren die we willen doorvoeren in LoTW. Deze tijden zullen worden aangekondigd.

De ARRL weet het belang van LoTW voor onze leden en voor de tienduizenden LoTW gebruikers die geen ARRL-lid zijn. LoTW is, net na QST, onze op één na populairste service van de ARRL.

Bewerking/ vertaling: Jaap Verheul PA3DTR – Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Problemen bij ARRL bijna opgelost

ARRL-medewerkers blijven samenwerken met experts om ervoor te zorgen dat alle servers zijn hersteld, getest en alle gegevens zijn bevestigd. We hebben er ook aan gewerkt om ervoor te zorgen dat het netwerk veilig is.
Zoals opgemerkt in eerdere updates, zijn Logbook of The World®-servers en -gegevens in orde en werken ze. LoTW® heeft (echter) afhankelijkheden van andere servers, bijvoorbeeld lidmaatschapsgegevens, die nog niet weer in gebruik zijn genomen. We zullen aankondigen wanneer LoTW open is voor gebruik. We verwachten dat de wachtrij vrij groot zal worden zodra deze live is, en we evalueren manieren om dat potentiële probleem te beheren’.
We zullen nog even vol moeten houden dus, maar er komt een einde aan de huidige situatie waarin tijdelijk geen gebruik van LoTW gebruik kan worden gemaakt.

DNAT 2024 Bad Bentheim (D)

De VRZA is verbonden met het Duits-Nederlands Amateur Treffen, een internationaal treffen voor zend- en luisteramateurs met hun gezin. Elk jaar eind Augustus wordt dit evenement gehouden in de plaats Bad Bentheim Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal.
Zaterdag 24 augustus is er voor de radioliefhebber een radiomarkt en voor de niet-radioliefhebber een grote vrijmarkt. Een voor ieder interessant evenement!
Voor het voorlopige programma verwijzen wij u naar de website.


Het verslag van het 107e Amateuroverleg staat online!

Het verslag van het Amateuroverleg van april 2024 kunt u lezen door op deze link te klikken.

Opmerking: Door de tekst van de 2e en 3e alinea van punt 2.4 (bladzijde 2) kan de indruk ontstaan dat de Stichting Radio Examens (SRE) betrokken is bij de kwaliteitsverbetering van de examenvragen van het CBR.

Dit is onjuist. Op uitnodiging van het CBR nemen op dit moment twee bij de SRE betrokken bestuursleden zitting in de Commissie van Deskundigen. Zij doen dit echter op persoonlijke titel en NIET vanuit hun bestuursfuncties bij de SRE. De SRE speelt zelf dus geen actieve rol bij de in het verslag genoemde kwaliteitsverbetering van de examenvragen.

Bron: Stichting Radio Examens

 

Diversen afdelingsstations actief tijden de WAP.

Tijdens de WAP zijn de volgende afdelingsstations actief.

PI4ZWN- Zuid-West Nederland

PI4RCB – Eemland

PI4KGL als PA6V – Kagerland

PI4EMN – Emmen

PI4TWN – Twente

PI4VRZ – radio station VRZA

PI4ADH – Helderland

PI4DHG – Den Haag

PI4EHV – Oost-Brabant

De ” Werk Alle Provincies” contest wordt gehouden op het tweede zaterdag van juni!
Dit jaar is dat op 8 juni vergeet niet uw log op te sturen naar de contest manager..

 

 

Het Grimeton Radiostation SAQ bestaat 100 jaar

SAQ viert 100 jaar  op Alexanderson Day, 30 juni 2024

De Alexandervereniging heet alle bezoekers van harte welkom op de Alexanderson Dag, zondag 30 juni 2024, 09:30-16:00 uur.
Samen met het werelderfgoed radiostation Grimeton zullen we gedurende de dag vele activiteiten voor het hele gezin aanbieden.
De unieke Alexanderson dynamo uit 1924, met roepnaam SAQ, staat gepland voor twee uitzendingen over de antenne op VLF 17,2 kHz CW.

Bijna honderd jaar geleden, op 1 december 1924, werd de langegolfzender van Grimeton Radio Station, met de roepnaam SAQ, commercieel in gebruik genomen met uitzendingen over de Atlantische Oceaan naar het ontvangststation in Riverhead en met het antwoordzenderstation in Rocky Point, beide op Long Island, NY, VS. Terwijl alle andere zend- en ontvangststations in het RCA-netwerk al lang verdwenen zijn, is SAQ bewaard gebleven als werelderfgoed en, verbazingwekkend genoeg, is SAQ nog steeds operationeel. Het ontwerp en de fabricage van zo’n robuuste en betrouwbare radiozender was een monumentale prestatie van de in Zweden geboren uitvinder Ernst F.W. Alexanderson.  Bedankt Ernst!

Meer informatie vindt u hier..