• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

De seinsleutel in al zijn aspecten.

Via de Facebookpagina van K9YA Telegraph kwam ik, (pe1kfc) terecht op de nieuwe website van Fons Vanden Berghen. Fons is een verwoed verzamelaar van historische  apparatuur. Hij is weliswaar geen HAM, maar heeft wel  op diverse  tentoonstellingen in België gedeeltes van zijn mooie collectie tentoongesteld. Wat volgt zal diegenen onder ons interesseren en  zij die eens willen teruggaan in de tijd om te zien hoe de telegrafie is ontstaan en geëvolueerd in de 19e eeuw.  Met dit berichtje wil Fons in de eerste plaats zijn nieuwe website promoten.

De inhoud van zijn tweede  website is eerder dit jaar ‘zonder reden’ plots verdwenen…
Hij is hard bezig geweest om een nieuwe en zoals hij zelf zegt, een betere te maken. Een aanrader dus voor wie zich een beetje in zijn hobbywereld wil inleven…  De URL is onveranderd: 
www.telegraphy.eu

 Op de website vind je vooral informatie van de vele activiteiten om en rond zijn verzameling. Zo vind je er bijvoorbeeld een selectie uit de diverse artikels die hij in het verleden heb gepubliceerd in binnen- en (vooral) buitenlandse tijdschriften. Ook enkele van zijn belangrijkste tentoonstellingen komen hier, via fotoreportages, aan bod. Verder ook nog korte filmpjes van werkende toestellen, &c…

Wie alleen maar een klein beetje nieuwsgierig zou zijn van wat zo een verzameling inhoudt raad hij aan om dan in het hoofdstuk ‘EXHIBITIONS’ eens te klikken op de foto ‘Halle – Heritage Day – April 2008’…  Voor de clubs die toen zijn komen kijken  zal dat heel wat herinneringen laten opwellen.

 En wie zich echt in de historische aspecten van de telegrafie in Nederland wil verdiepen, kijkt dan op de website in ‘ARTICLES’ daar staat een bijdrage over ‘Het begin van de telegrafie in Nederland’ en over “100 jaar SOS”. 

En wie zich ook in de historische aspecten van de opkomst van de telegrafie in België vanaf 1845 en in de technologische evolutie van de apparatuur wil storten is er natuurlijk zijn tweede boek : “Het Internet van de 19-de eeuw”. Het omvat 434 pagina’s en 650 foto’s. Het is gratis te downloaden; de details hierover vind  je in het hoofdstuk ‘Books’ van de nieuwe website.

En passant: zijn eerste website (een onderdeel van een heel uitgebreide website van een Amerikaanse vriend en collega verzamelaar) bestaat nog steeds. Het gaat om een heel groot aantal foto’s van in de tijd dat hij naast telegrafie ook nog toestellen verzamelde uit de werelden van telefonie en radio >
Zie: 
www.telegraphsofeurope.net

Hoe dan ook, interesse of niet, vanachter zijn toetsenbord stuur hij jullie zijn vriendelijke groeten en wens jullie nog vele interessante uren met de hobby.

FORWARD TO THE PAST

 was  getekend:  Fons V B, Halle

Comments are closed.