• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Golflengte PI4VRZ/A wordt twee keer zo lang!

Zoals jullie weten is de doelgroep van het landelijk zendstation van onze vereniging, alle radio-zend- en luister-amateurs in ons land. Met onze uitzendingen in de 2 meter band (145,250 MHz) en de 4 meter band (70,425 MHz) bereiken we weliswaar een groot deel van het land, maar zeker niet de uithoeken. Vandaar dat we sinds jaar en dag ook altijd uitzenden op HF. Tot een aantal jaren geleden gebruikten we daarvoor de 80 meter band (3605 kHz), maar op een gegeven moment zijn we overgestapt naar de 40 meter band onder meer op verzoek van vele N-amateurs, die graag onze presentielijst op een HF-frequentie wilden tekenen.

Helaas hebben we gemerkt dat het afgelopen jaar onze 40 meter uitzendingen binnen onze landsgrenzen slecht te ontvangen zijn. Alleen op grotere afstanden zijn ze goed te volgen. We luisteren geregeld naar de WebSDR’s in o.a. Estland, Andorra en Engeland. Daar zetten we sterke signalen neer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de WebSDR’s in Weert en Enschede, waarop we nauwelijks waarneembaar, laat staan, verstaanbaar zijn.

Daarom gaan we in de maand december voor een proef verhuizen van de 40 meter naar de 80 meter band.
De uitzendingen op zaterdagmorgen gaan we – buiten de 2 meter en 4 meter band – doen in de 80 meter band en wel op onze “oude” frequentie 3605 kHz (plus/minus QRM). Maar we laten de 40 meter band niet helemaal in de steek! Na het tekenen van de presentielijst in de 80 meter band gaan we QSY naar 7062 kHz (plus/minus QRM) in de 40 meter band om daar het tekenen van de presentielijst voort te zetten. Omdat we ook hebben gemerkt dat de condities op de 40 meter band na 12.00 uur enigszins verbeteren, denken we dat de N-amateurs dan toch een goede kans behouden zich op HF in te melden.

De eerste uitzending in de 80 meter band zal plaats vinden op zaterdag 9 december a.s.
Na de uitzending van zaterdag 30 december gaan we een eerste evaluatie doen. Afhankelijk van de resultaten keren we òf weer volledig terug naar de 40 meter band òf gaan we door met de proef.

Jullie hulp bij de evaluatie is van het grootste belang! We hopen op extra veel rapporten tussen 9 en 30 december, zowel voor 80 als voor 40 meter, en horen daarbij graag jullie meningen. Uiteraard nemen we alles mee tijdens onze evaluatie.

73,
Ron PB0ANL,
namens de crew van PI4VRZ/A,
e-mail: pi4vrz-at-vrza.nl; twitter: @pi4vrza

Comments are closed.