• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

US Coast Guard waarschuwt voor gebruik LED lampen

De US Coast Guard zegt rapporten te hebben ontvangen van bemanning, scheepseigenaren, inspecteurs en andere scheepvaart gerelateerde personen.
De berichten betreffen slechte ontvangst op VHF radio, Digital Selective Calling (DSC) en Automatic Identification Systems (AIS).
Er ontstaan problemen met de ontvangst indien deze apparatuur in de omgeving is van LED lampen. Men moet onder andere denken aan binnen- of buitenverlichting, navigatielichten, zoeklichten of floodlights.

Antennes staan dicht bij LED verlichting
Als gevolg van de radio interferentie veroorzaakt door LED lampen ontstaan potentiële veiligheidsrisico’s. In de Marine safety alert gepubliceerd op 15 augustus 2018 geeft de US Coast Guard een aantal voorbeelden. Zo was het in een haven niet mogelijk een schip te bereiken via VHF. Hierdoor kon nog maar net een aanvaring worden voorkomen. Hetzelfde schip had ook slechte AIS ontvangst. In andere havens heeft men dezelfde ervaring van slechte VHF en AIS ontvangst. De problemen ontstaan omdat de VHF antennes te dichtbij de LED verlichting is geplaatst.

Ook in de Nederlandse havens problemen met LED verlichting
In de monding van de Waalhaven verdwenen al geruime tijd schepen van de AIS. Dit Automatic Identification System (AIS) is een wereldwijd systeem voor het identificeren en volgen van scheepvaartverkeer.
Door een onderzoek van Agentschap Telecom werd snel duidelijk dat er een verstoring was op de frequentieband van de AIS. Na een peiling kwamen zij uit bij een kunstwerk, dat verlicht was door LED lampen. Het uitschakelen van deze LED verlichting loste de storing direct op.

VERON EMC-EMF Commissie waarschuwt al langer
In een artikel, gepubliceerd op 21 november 2017 waarschuwt de VERON EMC-EMF Commissie al voor de gevaren van een LED lamp. Deze LED lamp, die gewoon in de detailhandel te koop is, stoort zelfs tot in de luchtvaartband. De commissieleden waarschuwen dat ook LED lampen met een CE-markering kunnen storen. De CE-markering biedt helaas geen enkele garantie dat het product niet zelf storing veroorzaakt of niet gestoord kan worden.

Bron: www.veron.nl

 

Comments are closed.