• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Algemene Leden Vergadering van 2020 en de Coronapandemie

ALV 2020 en Corona.

Zoals u allen weet is de ALV van de VRZA op 4 april niet doorgegaan door de Coronapandemie.

Hoe nu verder zult u en wij zich afvragen? Het bestuur heeft de oud bestuursleden en juristen Karel Spaas, PA3AKF en Martin van Gils, PA0MVG om raad gevraagd.

Om te beginnen iets over de Corona-regelgeving. Nederland is sinds de invoering van de Wet op de Veiligheidsregio’s (WV) in 2010 ingedeeld in veiligheidsregio’s.  Als voorzitter treedt een van de burgemeesters van de gemeenten van de regio op. Deze voorzitter heeft op grond van artikel 39 van de WV de bevoegdheid om bij rampen, pandemieën etc. die de grenzen van een gemeente overschrijden, een noodverordening (NV) vast te stellen net zoals de burgemeester dat op grond van de Gemeentewet dat al kan bij een plaatselijke ramp. Bij de vaststelling van een NV moet de voorzitter in dit geval door de minister van Volksgezondheid gegeven aanwijzingen volgen. Overtreding van een regel van een NV is een overtreding van het bepaalde in artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht en wordt bestraft met maximaal 3 maanden hechtenis of een geldboete van, per 1-1-2018, maximaal 4150 euro.

De huidige Corona NV-en van de veiligheidsregio’s zijn waarschijnlijk allemaal gelijkluidend wat betreft de lockdownmaatregelen en berustend op een in Den Haag ontworpen model. Zo geldt momenteel in de Veiligheidsregio Kennemerland inmiddels de 4e NV die op 11 mei 2020 in werking is getreden.
Art 2.1 eerste lid van die NV bepaald dat het deelnemen aan en het organiseren van samenkomsten op een paar uitzonderingen na verboden is.
Conclusie: de bestuursleden van de VRZA zouden zich schuldig maken aan een strafbaar feit als zij nu overeenkomstig de statuten een ALV zouden organiseren.

Bij een ALV van de VRZA praat je al snel over een samenkomst van meer dan 100 mensen en daarom denken wij dat er dit jaar geen verruiming inzit die het organiseren van een fysieke ALV met de 1,5 m regel mogelijk maakt.

Wel is er de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid die onlangs in werking is getreden en die in artikel 6 het mogelijk maakt een ALV te houden in afwijking van het bepaalde in boek 2 BW dat alle leden fysiek toegang moeten hebben tot de ALV. Je zou dus kunnen denken aan een kleine vergadering met bijv. een vertegenwoordiging per afdeling maar daarbij moet aan nogal wat voorwaarden worden voldaan (o.a. livestream voor alle leden, leden moeten tevoren inbreng kunnen hebben). Dat kan waarschijnlijk niet op korte termijn worden georganiseerd.

Bij een niet voorzienbare calamiteit als de Coronacrisis is artikel 15 lid 4 van de statuten van toepassing en dat luidt:

Over alle aangelegenheden van de vereniging waarin de wet, deze statuten of het
huishoudelijk reglement niet voorzien, neemt het bestuur, daar waar het direct
noodzakelijk is voor de voortgang van de vereniging een beslissing tot aan de
eerstvolgende algemene ledenvergadering.

Het bestuur heeft daarom met toepassing van dit artikel besloten:

  • De ALV van 2021 zal tevens worden gehouden ter vervanging van de ALV van april 2020;
  • (Her)benoemingen van personen en commissies worden onder de voorwaarde dat de betrokkenen daarmee   instemmen geacht te zijn gedaan of verlengd tot de ALV van 2021;
  • De ALV van 2021 beoordeelt ook het jaarverslag en de financiële verantwoording over het jaar 2019;
  • De contributie over 2021 wordt niet gewijzigd tot de ALV van 2021 daarover heeft beslist.
  • indien de Coronamaatregelen in 2021 nog van kracht zijn zal het bestuur binnen vijf maanden na 1 januari 2021 de ALV 2021 bijeenroepen op de wijze als voorzien in artikel 6 van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid (beperkte fysieke toegankelijkheid met o.a. livestream voor alle leden en tevoren inbreng voor alle leden).

Leden kunnen per e-mail of schriftelijk binnen twee weken na publicatie van dit besluit bij het bestuur bezwaar maken. Indien (naar analogie met artikel 9 lid 1 van de statuten) ten minste 10% van de stemgerechtigde leden bezwaar heeft gemaakt, zal het bestuur nog in 2020 een ALV overeenkomstig het bepaalde in artikel 6  van eerder genoemde wet bijeenroepen.

Met dank aan PA3AKF en PA0MVG

Namens het bestuur van de VRZA.

Henk Smits, PE1KFC

Comments are closed.