• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

De D-STAR-ronde gaat door met twee rondeleiders!

De D-STAR-ronde gaat door met twee rondeleiders!

Vanaf aanstaande dinsdag, 23 maart zal de D-STAR-ronde worden verzorgd door Jurgen, ON3JVB en John, PA6E.

Bert, PE1KZU en Tom, PA2TSL die zich lange tijd erg voor de ronde hebben ingezet willen zich meer gaan concentreren op hun activiteiten op System Fusion (waar elke zondagavond ook een ronde plaatsvindt).

De D-STAR-ronde nieuwe stijl zal vooral gaan over techniek. Voorop staat dat in de ronde alle vragen kunnen worden gesteld over bijvoorbeeld de instellingen van de apparatuur en de mogelijkheden van D-STAR.

Daarnaast beperken we ons qua techniek niet meer alleen tot D-STAR en tot digitale modes. Er kunnen alle onderwerpen uit de zendamateurhobby aan de orde komen. Onderwerpen over D-STAR worden wel met enige voorrang behandeld.

Wat vooral voorop staat is de uitleg over D-STAR, veel meer dan het behandelen van nieuwe techniek.

In tegenstelling tot de andere digitale spraakmodi is het D-STAR-systeem veel meer uitgebreid met zaken die achteraf door individuele amateurs, de gebruikers zelf zijn bedacht. Niet altijd is dat door verschillende mensen in verschillende periodes samengestelde patchwork even goed gedocumenteerd. Veel van de later toegevoegde zaken staan bijvoorbeeld niet in de handleidingen van de apparatuur, onder andere omdat ze niet wereldwijd overal hetzelfde worden gebruikt. Die later gecreëerde extra mogelijkheden zijn dikwijls juist ook de leukste en de interessantste om eens wat mee te doen en te experimenteren.

Voor vragen hierover kun je bij de D-STAR-ronde terecht. Dat kunnen zowel concrete vragen zijn over hoe je met de apparatuur iets moet gebruiken, als een vraag waarvoor een bepaald iets dient of wat de achtergrond ervan is.

Inmelden voor de ronde kan vanaf aanstaande dinsdag, behalve via de D-STAR-ether, ook weer via internet. Dat kan zowel via Mattermost van de Stichting Scoop als via IRC. Wanneer je in het verleden al op Mattermost aanwezig was om je in te melden is het makkelijk. In plaats van de discussie over D-STAR op Mattermost kun je dan gaan naar de discussie Daily Minutes. Er is voor die discussie niet opnieuw een aanmelding nodig. Als je IRC hebt, kun je ook op die manier meedoen. Het serveradres is dan dm.shorties.be en het kanaal #dailyminutes.  Je kunt daar ook de rest van de week terecht. jurgen en ik zijn er niet altijd, maar er zijn bijna altijd mensen aanwezig en vaak ook mensen met enige ervaring met D-STAR..

De D-STAR-ronde vindt wekelijks plaats op dinsdagavond vanaf 20.30 uur op de landelijke reflectors van Nederland, bijvoorbeeld XRF088B.

Meeluisteren naar de ronde kan ook zonder D-STAR-apparatuur. Bijvoorbeeld via de D-STAR-player site van Frans, www.pd4fmj.nl en met enkele smartphone-apps, bijvoorbeeld DroidStar.

D-STAR vormt samen met FreeDV de enige twee van de digitale spraakmode’s die door de amateurs zelf zijn bedacht. D-STAR is net na de eeuwwisseling ontworpen door de Japanse amateurvereninging JARL, en later is deze mode door Icom en daarna ook Kenwood in amateurapparatuur geïmplementeerd.

Comments are closed.