• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

De stoorzender “jeugdbescherming” legde de hele stad lam

Een Franse vader realiseerde zich dat zijn kinderen te veel tijd online doorbrachten. Hij wilde dit in ieder geval ‘s nachts stoppen. Hij was hierin succesvol, maar niet alleen met zijn kinderen – hij installeerde een stoorzender, die, hoewel onbedoeld, mobiele telefoons en internet in de hele stad verlamde. Hij riskeert nu gevangenisstraf, maar in ieder geval een fikse boete.

Elke dag van middernacht tot 3 uur in de Franse stad Messanges werkten de mobiele en internetdienst niet meer. Nadat een gsm-operator het probleem had gemeld aan de Agence National des Fréquences (ANFR), het telecommunicatiebureau dat verantwoordelijk is voor het beheer van het radiospectrum in Frankrijk, onthulden metingen door de radiostoringsdienst dat een stoorzender werd gebruikt om radiofrequenties in de stad te blokkeren.

Volgens een ANFR-rapport traceerde een technicus het storingssignaal naar een huis in een naburige stad, waar de huiseigenaar toegaf dat hij online een stoorzender had gekocht en deze gebruikte om zijn tienerkinderen los te koppelen.

“De verklaring was verbazingwekkend eenvoudig: de huisvader had de stoorzender geïnstalleerd om te voorkomen dat zijn tieners hun smartphones zouden gebruiken om te internetten in plaats van in slaap te vallen! Zijn kinderen waren inderdaad verslaafd geraakt aan sociale netwerken en andere toepassingen, vooral sinds de lockdown die werd opgelegd door de Covid-19-epidemie”, legt de ANFR uit in haar rapport.

Zelfs als de vader niet van plan was het internet van een hele stad af te sluiten, is het gebruik van stoorzenders ook illegaal in Frankrijk en wordt bestraft met een boete van ≤ € 30.000 of tot 6 maanden gevangenisstraf. De ANFR heeft het gebruik van de stoorzender gemeld bij de officier van justitie, die het apparaat vervolgens in beslag heeft genomen en nu onderzoek doet naar het incident.

Bron : ANFR  Bewerkt en vertaald door : DL1MKO / PA0MKO

Comments are closed.