• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Matthias Maurer is terug van de ISS


Conclusie: Tien succesvolle schoolcontacten via de radio van het ISS naar de aarde

Na een terugreis van bijna 24 uur landde het astronautenteam op 6 mei veilig op aarde. Kort voor 7 uur Europese tijd stortte de SpaceX-ruimtecapsule met de astronauten Kayla Barron, Raja Chari, Tom Marshburn en Matthias Maurer neer voor de kust van Florida. Sinds 11 november 2021 is Maurer op zijn Cosmic Kiss-missie en ondersteunde hij ook het Amateur Radio on the International Space Station (ARISS)-project.

Als onderdeel van zijn 177-daagse Cosmic Kiss Mission maakte Matthias Maurer tien radiocontacten met scholen, opleidingscentra en universiteiten in Duitsland met behulp van amateurradio. De contacten zijn gelegd binnen het programma Amateur Radio on the International Space Station, kortweg ARISS, dat deze contacten bemiddelt tussen kandidaat-scholen op de grond en de astronauten. De meeste van deze radiocontacten liepen rechtstreeks tussen de scholen en het ISS, slechts enkele verliepen via de zogenaamde ARISS Telebridge. Het ontvangststation staat op de grond in het buitenland en het ontvangen signaal wordt via het telefoonnet of internet doorgestuurd naar de school. Ondanks de beperkingen die werden opgelegd door lokale COVID-maatregelen, was de outreach een enorm succes, de evenementen werden live uitgezonden via YouTube en lieten ook velen toe om de outreach rechtstreeks bij te wonen.

Matthias Maurer, zijn roepnaam voor radioamateurs is KI5KFH, werd in het ISS vervangen door de Europese astronaute Samantha Cristoforetti, die al de eerste van haar negen geplande schoolcontacten heeft uitgevoerd tijdens haar MINERVA-missie, die tot september zal duren. ARISS is er ook trots op dat astronauten Mark Pathy, KO4WFH en Eytan Stibbe, 4Z9SPC, in april van dit jaar nog zeven schoolcontacten in Canada en Israël hebben kunnen faciliteren tijdens de privé-missie AXIOM-1. ARISS-voorzitter Oliver Amend zal hierover informatie verstrekken.

De amateurradiodienst is de afgelopen zes maanden een populair medium geweest: radioamateurs gebruiken amateurradio om contact te maken met de ruimte en met onze buitenpost op het internationale ruimtestation ISS te praten. Studenten kunnen persoonlijke vragen stellen binnen de typische vliegtijd van tien minuten. De Duitse Amateur Radio Club (DARC) eV plant dergelijke contacten herhaaldelijk van schoolstations naar het ISS en geeft studenten de mogelijkheid om in contact te komen met de astronauten. Dit wordt mogelijk gemaakt door het wereldwijde project “Amateur Radio on the International Space Station” (ARISS), gelanceerd in 1996.

Interessante links: https://www.dlr.de/DE/organisation-dlr/aktuelles/alle-nachrichten.html

http://www.ariss.org

Bron : Pressestelle DARC e.V.  Bewerkt en vertaald door DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.