• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Platte luidspreker met hoog rendement

Platte luidspreker met hoog rendement

Ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology hebben flatpanel-luidsprekers gemaakt van een plastic film en een piëzo-elektrische laag. Het werk wordt beschreven in een recent artikel, An Ultra-Thin Flexible Loudspeaker Based on a Piezoelectric Micro-Dome Array, gepubliceerd in het tijdschrift IEEE Transactions on Industrial Electronics. Een YouTube-video toont de luidspreker in actie.

De luidsprekers van tegenwoordig zetten elektrische signalen doorgaans om in een magnetisch veld dat een luidsprekerconus beweegt om hoorbare trillingen te produceren. MIT-wetenschappers hebben geen draadwikkel nodig. Ze gebruiken piëzo-elektrisch materiaal om een ​​microarray van koepels te verplaatsen die het geluid creëren.

De constructie is gebaseerd op een kunststof plaat van PET (polyethyleentereftalaat) die is geperforeerd en bedekt met een dunne film van piëzo-elektrisch materiaal, PVDF (polyvinylideenfluoride).

Op een afstand van 30 cm kunnen deze dunnefilmluidsprekers een volume produceren dat gelijk is aan een normaal gesprek (66 dBa) door 25 V bij 1 kHz toe te passen. Bij 10 kHz bereikt het volume het niveau van stadsverkeer (86 dBa). De folieluidsprekers zouden slechts 100 mW/m² luidsprekeroppervlak nodig hebben, minder dan een tiende van de huidige luidsprekers. De luidsprekers zouden moeten werken van 100 Hz tot 100 kHz, maar de geluidsdruk neemt toe met de frequentie, daarom is het geluid erg scherp en schetterend zonder correctie. Aan de andere kant kunnen de luidsprekers eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande objecten zoals een voertuiginterieur – onderzoek werd gedeeltelijk gefinancierd door Ford Motor Company. Hij kan ook als microfoon worden gebruikt. Echografie en echolood zijn een voor de hand liggende toepassing.

Bron : Funk Amateur/DL2MCD.  Bewerkt en vertaald door : DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.