• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

OTHR’s al nummer 1 gemelde bandinbreker (Intruder)!

Nieuwe Over-the-Horizon Radar (OTHR) op Palau (Stille Oceaan).

Op het eiland Palau in de Stille Oceaan wordt momenteel een nieuwe kortegolfradar voor de Amerikaanse luchtmacht gebouwd. Dit werd eind december 2022 aangekondigd door het Amerikaanse ministerie van Defensie (MoD). OTHR’s (“Over-the-Horizon Radar”) staan al bovenaan de lijst van gemelde indringers op onze exclusieve HF amateurradiobanden.

De langeafstandsradar, Tactical Mobile Over-the-Horizon Radar (TACMOR) genoemd, zou een bijzondere rol kunnen spelen bij het toezicht op de Chinese activiteiten in de Stille Oceaan en de Zuid-Chinese Zee. Het Naval Facilities Engineering Systems Command Pacific is de aannemer van het project en het werk zal naar verwachting in juni 2026 voltooid zijn, aldus The War Zone. Volgens het rapport zal de OTHR in Palau bestaan uit een op afstand bediende zenderfaciliteit en een afzonderlijke ontvangstfaciliteit met 128 dubbelmonopole antenne-elementen. De signaalverwerking gebeurt reeds in real time in het ontvangststation. De gegevens worden vervolgens via een extern operationeel controlecentrum doorgegeven aan de Amerikaanse en geallieerde strijdkrachten.

OTHR’s staan al bovenaan de lijst van gemelde inbraken op onze exclusieve amateurradiobanden. Dit blijkt uit de uitgebreide onderzoeken van het IARU Monitoring System (IARUMS). Zoals uit de laatste statistieken voor Regio 1 blijkt, werden in november opnieuw het vaakst over-the-horizon-radars gemeld, gevolgd door uitzendingen in verschillende MIL-modi. Het zijn dit soort uitzendingen die het grootste potentieel hebben voor interferentie in onze HF-banden voor radioamateurs.

Bron : DARC.de Vertaald en bewerkt door : DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.