• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Vermeende Chinese spionageballon mogelijk neergeschoten radioamateurballon

Sinds het incident met de vermeende Chinese spionageballon heeft de Amerikaanse luchtmacht nog drie objecten uit de lucht geschoten. De eerste aanwijzingen zijn dat een van deze objecten een ballon is met een amateur radio payload, een zoge-naamde pico ballon. Dit meldt RTL-SDR.com. Concreet gaat het om K9YO-15, die op 10 oktober 2022 vanuit Illinois is gelanceerd.

Volgens berekeningen (zie kaart) zou de ballon eigenlijk gevlogen moeten hebben waar een van de objecten is neergestort. K9YO-15 was bezig met zijn zevende vlucht rond de wereld en was 123 dagen in de lucht. De eigenlijke ballon bestond uit een zilveren Mylar SAG-ballon met een diameter van 32 inch (80 cm). In tegenstelling tot weerballonnen van latex of rubber zetten Mylar-ballonnen niet uit in de hoogte. De lading bestond uit een GPS-module, een Arduino, een SI5351 die als WSPR- en APRS-zender wordt gebruikt, en een zonnepaneel. In een memo van het Pentagon staat, volgens RTL-SDR.com, dat het boven Canada gelanceerde object een “kleine metalen ballon met een vastgemaakte lading” was, wat precies past bij de beschrijving van de Pico ballon. Een kaart op amateur.sondehub.org laat zien dat er momenteel verschillende van dergelijke ballonnen onderweg zijn.

Bron : RTL-SDR.com.     Vertaald en bewerkt door : DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.