• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

De VRZA heeft een vertrouwenspersoon benoemd!

De VRZA heeft, na de benoeming van ondergetekende op de ALV van 13 april j.l. een vertrouwenspersoon, een persoon in de VRZA aan wie men vertrouwelijke zaken kwijt kan.
Graag geef ik daarop een toelichting.

Het grotere geheel

Het hebben van een vertrouwenspersoon is onderdeel van een groter geheel. Het begint met het standpunt of een verklaring dat je als vereniging ongewenst gedrag niet accepteert. Ongewenst gedrag moet je dan duiden. Wat is dat? Het beste kan ik dan voorbeelden noemen:

  • Pesten: Herhaaldelijk kwetsend gedrag gericht op een persoon met als doel die persoon schade toe te brengen, zowel fysiek en/of emotioneel.
  • Discriminatie: Het onrechtmatig behandelen van mensen op basis van kenmerken zoals ras, geslacht, leeftijd, religie, seksuele geaardheid, enzovoort.
  • Intimidatie: Het veroorzaken van angst, bedreiging of ongemak bij anderen door middel van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag.
  • Ongepast taalgebruik: Het gebruik van beledigende, discriminerende of kwetsende taal.
  • Seksuele intimidatie: Ongewenst seksueel gedrag dat als bedreigend, beledigend of vernederend wordt ervaren.
  • Diefstal: Het onrechtmatig nemen van eigendommen van anderen.

 

Mijn ervaring is dat de voorbeelden vaak op de achtergrond blijven, maar er wel een duidelijk beeld ontstaat over ‘wat we niet willen’. Het helpt om dan ook aan te geven wat wél wenselijk is en dat is:

in een veilige open omgeving respectvol met elkaar de radiohobby uitoefenen en beleven.

Daarnaast moet de vertrouwenspersoon een duidelijk mandaat hebben. Wat verwacht de vereniging wél en niet van hem of haar? Zo’n leidraad of protocol moet openbaar zijn (ook voor mensen buiten de vereniging). Dat is er nu nog niet, maar daar ga ik met het bestuur wel aan werken de komen de weken.

Inschakelen

Dan over de situatie dat de vertrouwenspersoon wordt ingeschakeld. Mijn taak is in de eerste plaats om als gelijkwaardige gesprekspartner, te horen wat er aan de hand is.

  • helpen ongewenst gedrag te stoppen
  •  een slachtoffer bij te staan
  • Een vertrouwenspersoon is dus geen doorgeefluik naar het bestuur en werkt vaak achter de schermen in vertrouwelijkheid. Anders gezegd: ik heb een geheimhoudingsplicht over wat mij in vertrouwen wordt verteld. Een vertrouwenspersoon kan wel in overleg en na instemming vooraf van een melder het bestuur informeren en zo nodig overleggen.

Daders

Wat dan met de daders? Bij strafbare feiten hebben we daar instanties voor . Via aangifte bij de politie kan een zaak dan bij justitie komen. Bij ongewenst gedrag waar geen aangifte van wordt gedaan, of los daarvan, zou er ook een klacht kunnen worden ingediend bij het bestuur. Het bestuur heeft mogelijkheden om het lidmaatschap van een dader of daders te beëindigen (royement). Ik zou daar eerst de statuten en het huishoudelijk reglement op na moeten lezen hoe dat dan exact hoort te gaan.
Ik hoop trouwens ook dat zulke stevige maatregelen niet nodig zullen zijn, want dat is nogal wat.

Maatschappelijke ontwikkelingen

Bij andere organisaties en verenigingen gaat men inmiddels verder. Er is zijn voorbeelden waar een verklaring van medewerkers wordt gevraagd die moet worden ondertekend. Ook loopt op veel plaatsen de discussie of leden op sleutelposities niet een VOG moeten hebben. Dat is binnen de VRZA niet het geval en er zijn ook geen plannen dit te gaan doen.

Waar het om draait

Ik denk dat je het uiteindelijk niet moet zoeken in een gewichtige functionaris, papier en regels, maar dat je regelmatig moet uitleggen waarom je ongewenst gedrag niet pikt als club. De kernboodschap moet je blijven herhalen zodat iedereen ‘bij de les blijft’:

Ongewenst gedrag beschadigd mensen die het overkomt met verschrikkelijke gevolgen, is heel erg nadelig voor de vereniging, en leidt tot het zoekraken van de aansluiting met de maatschappij.  Dat willen we dus niet. Uit het applaus dat volgde toen ik dit uitsprak op de ALV maak ik op dat die kernboodschap breed wordt gedragen.

Hoe kom ik in contact?

Ik ben per email bereikbaar pa3dtr@hetnet.nl wanneer ik een email ontvang waarin een verzoek wordt gedaan zoek ik samen met de melder naar een plaats/ wijze en moment voor een eerste gesprek. Er is dan eerst een geduldig oor om te luisteren. Samen bespreken we daarna hoe verder.

Uiteraard zijn het bestuur en ondergetekende bereikbaar bij vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit bericht.

73, Jaap Verheul PA3DTR

Comments are closed.