• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Uitreiking eerste vergunning voor hoger zendvermogen

Op 28 november 2017 is het eerste exemplaar van een nieuwe vergunningsoort voor radiozendamateurs uitgereikt door dhr. Sipkes van het Agentschap Telecom. Sinds de inwerkingtreding van de Gedragslijn vergunningen radiozendamateurs is het mogelijk om een vergunning bij het agentschap aan te vragen voor meer zendvermogen dan maximaal wordt toegestaan met een registratie.

Het was een lang bestaande wens in de radioamateurwereld. Niet elke plek is zomaar geschikt om met hoger vermogen te gaan uitzenden. Er worden daarom voorwaarden gesteld waaronder o.a. het moeten uitvoeren van berekeningen waarmee wordt aangetoond dat limieten niet worden overschreden. Ook is een verhogingsplafond aanwezig van 6 dB boven het maximale vermogen met een registratie.

Het agentschap stelt radiozendamateurs optioneel een rekenhulpprogramma ter beschikking dat op basis van ingevoerde parameters en de geldende voorwaarden, vooraf aangeeft of een aanvraag kans van slagen heeft op basis van de ingevoerde gegevens.

Om zeker te stellen dat veldsterktelimieten inderdaad niet overschreden zouden worden, heeft het agentschap bij de aanvrager diverse controlemetingen uitgevoerd. Toen ter plaatse bleek dat de limieten inderdaad werden gerespecteerd, werd als verassing het eerste exemplaar van deze nieuwe vergunningsoort overhandigd.

Ad van Ginneken (PA8AD, links) neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Er zijn verleningskosten verbonden aan de vergunning. De hoogte van het bedrag hangt af van de complexiteit van de aanvraag. Als verwacht wordt dat de totale kosten voor een vergunning meer dan 400 Euro zullen bedragen, dan wordt de aanvrager hierover eerst geïnformeerd. De aanvrager heeft dan de keus om zijn aanvraag, zonder dat er kosten in rekening worden gebracht, in te trekken.

Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op: https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/radiozendamateurs/registreren-als-radiozendamateur

Comments are closed.