• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

N-Herijking, de huidige stand van zaken

Waar gaat de N-Herijking ook al weer over?

Vanuit de verenigingen zijn via het Amateuroverleg  verzoeken  ingediend bij het Agentschap Telecom om de mogelijkheden van de N-registratie te verruimen. Op deze herhaalde verzoeken heeft Agentschap Telecom de verenigingen gevraagd mee te werken aan een gezamenlijke opdracht om te komen tot een herijking van de N-registratie. Zo wil Agentschap Telecom een breed gedragen N-herijkingspakket dat voor de komende      5 – 10 jaar solide genoeg is om aan de wensen van beide verenigingen te voldoen. Om de N-herijking fundamenteel opnieuw te bezien is een overleggroep geformeerd waarin Agentschap Telecom, de VERON en de VRZA gezamenlijk deelnemen.

N-herijking eindrapport

De VRZA en VERON bepalen in samenwerking met het Agentschap Telecom de inhoud van een samen te stellen eindrapport. Het is geen actie van de VERON en VRZA alleen, zoals ook in de uitnodiging aan de verenigingen is vastgelegd. In nauwe samenwerking met AT vindt regelmatig overleg plaats en worden over en weer kritische vragen gesteld. Het rapport is nog niet definitief, hierover worden dan ook nog geen uitspraken gedaan.

Op de website van de VERON staat een projectpagina. Op deze speciale pagina wordt de actuele voortgang gepubliceerd.

Enquêteresultaten

Van 15 mei tot 15 juni 2017 is onder de leden van de VRZA en VERON een enquête gehouden. De response op de enquête is dermate groot dat de foutmarge beneden de 3% uitkomt. De gewogen resultaten van de enquête zijn gepubliceerd op de website.

Zijn de ongewogen resultaten dan niet bruikbaar?

De ongewogen resultaten zijn op wat afrondingen na niet anders dan de gewogen resultaten. Dat houdt in dat zowel de N-, F- en geen registratiehouders overeenkomstig hebben geantwoord. Daarmee is tevens een hardnekkige gerucht ontkracht. F-geregistreerden gunnen de N-radiozendamateurs een leuke hobby. N-geregistreerden willen echt niet alles voor niets.

Harmonisatie N-registratie in CEPT landen

PD7HB:
“Het is gewoon lastig om op de 40m band nog in phone uit te komen. Een groot deel dat beschikbaar is voor de N-geregistreerde is in gebruik voor digimodes. Als je ’s avonds nog wat wilt doen zit de MUF onder de 7 MHz en kun je eenvoudigweg niets meer, dat vind ik zo jammer.”

Tijdens de IARU conferentie in Landshut (Duitsland) is het voorstel van de VERON aangenomen om te komen tot een harmonisatie N-Registratie in CEPT landen. De leden van de VERON en VRZA hebben zich in de enquête positief uitgesproken over dit voorstel. De groep die zich bezighoudt met de N-herijking, VRZA, VERON en AT, willen niet wachten en onderzoeken hoe zij kunnen anticiperen op dit voorstel en de mogelijke uitkomst.

Nog geen concrete resultaten

VERON, VRZA en Agentschap Telecom houden zich aan de feiten. Concrete resultaten worden pas gecommuniceerd zodra deze vastliggen in het advies dat samen met VRZA, VERON en Agentschap Telecom wordt geschreven. Dat dit proces complex is en niet overhaast moet worden uitgevoerd, is al vaker in de berichtgeving vermeld. Voor de fundamentele discussie worden op dit moment de antwoorden op de open vragen geanalyseerd.

(Commissie Machtigingszaken i.o.m. VERON-PR)

Comments are closed.