• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Amateurrepeater overleg april 2018

Agentschap Telecom overlegt met vergunninghouders

Op uitnodiging van de afdeling Toezicht van Agentschap Telecom  zijn op 11 april, 18 amateurrepeater-vergunninghouders (alle aanmelders) en de twee landelijke verenigingen,  VERON en VRZA te gast geweest om te praten over amateur repeaters. In een ontspannen sfeer zijn een tweetal zaken rondom amateurrepeaters in Nederland besproken: hoe zit het met de boven regionale repeaters in verhouding tot regionale- en lokale repeaters en wat is ons beeld bij de intruder problematiek en in mindere mate het gedragsprobleem van (een kleine groep) zendamateurs?

Er was een eensluidend beeld over repeaterstations: het zijn waardevolle experimenten waar heel veel zendamateurs met plezier gebruik van maken. Bovenregionaal is een aanvulling op het regionale en lokale aanbod en voldoet aan een behoefte. Oude en nieuwe zendamateurs zien in de bovenregionale repeaters een inspirerende invulling van hun nieuwe- of hervonden hobby. Ook de regionale- en lokale repeaters hebben hun eigen tevreden gebruikersgroep. Al met al een gezond beeld van repeater Nederland.

Er zijn echter wel zorgen. Het toenemend aantal intruders en het amateur onwaardige gedrag van een beperkte groep zendamateurs zijn een risico voor het succes en de bruikbaarheid van repeaterstations. Er is sprake van een verruwing in communicatie, net als in de rest van de maatschappij, die moeilijk te bestrijden is. Sociale controle is een noodzakelijk maar klein instrument in deze problematiek, helaas leidt het aanspreken van een mede-amateur soms tot nare verhoudingen, waarom? Maar het aandacht besteden aan sociale controle binnen verenigingen en het bespreekbaar maken van ‘amateur-etiquette’ moet meer aandacht krijgen.

Intruders (piraten) daarentegen zijn een geheel ander probleem. Vooral het anonieme karakter van een makkelijk toegankelijk medium als een repeater wordt als oorzaak van de problemen genoemd. Haal deze mensen uit de anonimiteit, publiceer de handhavende successen van Agentschap Telecom en de wil om te intruden zal afnemen. Het beschikbaar komen van informatie over mogelijke locaties van deze intruders helpt het Agentschap om de beschikbare middelen efficiënt en effectief in te zetten. Beheerders  van de  repeaters en de individuele zendamateurs kunnen hier uiteraard een belangrijke bijdrage aan leveren. Daarnaast biedt een repeater vergunning de mogelijkheid om technische voorzieningen aan te brengen om anonimiteit te bestrijden. Het is een kwestie van een lange adem, maar er gaan intruders door de mand vallen. Agentschap Telecom zal daarbij niet aarzelen om strafrechtelijk of bestuursrechtelijk op te treden.

De aanwezigen hebben het overleg met een goed gevoel afgesloten. Repeaters in iedere hoedanigheid zijn van belang voor (Nederlandse) zendamateurs. Wangedrag accepteren we niet en intruders zullen er niet voor zorgen dat repeaters verdwijnen. Door (wan)gedrag bespreekbaar te maken en intruders gezamenlijk uit de anonimiteit te halen, kunnen repeater-experimenten blijven bestaan.

Comments are closed.