• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

PI4VRZ/A gaat QSY naar (onder voorbehoud) 145,225 MHz.

Met pijn in ons hart gaan we met ingang van onze uitzending op 27 maart a.s. in de 2 meter band afscheid nemen van onze frequentie 145,250 MHz. Deze frequentie is al sinds het begin van de 90’er jaren door ons in gebruik en bewust gekozen om de toenmalige D-amateurs van dienst te zijn. Je kan dus gerust stellen dat we een band hebben met 145,250 MHz.

Waarom dan QSY?

Zoals jullie weten staat onze 2 meter zend/ontvanger in de reportagecabine van de Gerbrandy-toren in IJsselstein. In die toren bevindt zich nog veel meer elektronica voor internetverbindingen, professionele(omroep-)zenders en ook amateurrelaisstations.
We weten niet zeker of deze elektronica eraan schuldig is, maar sinds een paar maanden hebben we last van een draaggolf precies op 145,250 MHz. Voor onze uitzending is dat geen probleem, want we weten van zendamateurs die in de buurt van de Gerbrandy-toren wonen, dat bij hun die draaggolf niet hoorbaar is. Echter tijdens het “tekenen van de presentielijst” na onze uitzending in spraak, hebben we wel degelijk last van die draaggolf, die met een sterkte van S7 op onze ontvanger binnenkomt. Daardoor horen we de wat verderaf gelegen stations niet meer. Dat is natuurlijk heel jammer, want we gunnen die stations uiteraard ook de mogelijkheid zich in te melden in de 2 meter band.

Natuurlijk hopen we dat de vrijwilligers van de Stichting Hobbyfonds Scoop (zij zijn op de hoogte) voor ons eens kunnen peilen en meten, waar die draaggolf vandaan komt. Maar ook voor hun is het moeilijk om toegang te krijgen tot de ruimte waar onze zend/ontvanger staat opgesteld. En dan nog is het de vraag of zij de storing eenvoudig kunnen wegnemen, want misschien is het een component waar zij geen toegang toe hebben.

In elk geval is het voor ons eenvoudiger om over te schakelen naar een andere frequentie en daarbij ligt 145,225 MHz voor de hand. Die frequentie wordt immers door ons in Apeldoorn al gebruikt voor de uitzendingen. Natuurlijk is het voor ons een voorwaarde, dat we geen andere bestaande ronde(s) storen.

Daarom onze oproep: Als iemand weet of 145,225 MHz op zaterdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur al gebruikt wordt voor een reguliere ronde, dan horen we dat natuurlijk graag. Stuur een e-mail naar pi4vrz@vrza.nl en geef ons zoveel mogelijk informatie.

En… mocht de storing toch snel opgelost kunnen worden, dan sluiten we zeker niet uit weer terug te keren op onze thuis-frequentie 145,250 MHz.

Namens de crew van PI4VRZ/A,
Ron PB0ANL,
Stationmanager.


(foto: PB0ANL)

Comments are closed.