• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Zomerkampronde: dat is JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp!

Zomerkampronde: dat is JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp!
Vind jij de JOTA-JOTI ook altijd veel te kort duren? En lijkt het je gaaf om tijdens je zomerkamp verbindingen te maken met andere Scoutinggroepen, die ook op kamp zijn? Doe dan mee met de Zomerkamponde!

Wat is de Zomerkampronde?
Een soort JOTA-JOTI in het klein! Tijdens de zomervakantie gaan bijna alle Scoutinggroepen, en verschillende andere jeugdverenigingen op zomerkamp. Tijdens dit zomerkamp kan een zendamateur helpen om de vereniging mee te laten doen met de Zomerkampronde. Het is de perfecte mogelijkheid om via de lucht je kampverhalen uit te wisselen, een spel te spelen, en voor de leiding is het een leuke manier voor het oplossen van het zomerkampthema!

Hoe doe ik mee aan de Zomerkampronde?
Het idee is simpel: regel een zendamateur, en zorg dat hij antennes en apparatuur mee neemt naar het kampterrein! Deze antennes kunnen bijvoorbeeld worden opgehangen in een boom, en op veel locaties volstaat een goede portofoon ook om mee te kunnen doen!

Om in 2021 mee te kunnen doen, heb je een zendamateur nodig binnen je kampbubbel. Bijvoorbeeld iemand van je eigen leidingteam. Je mag ook een zendamateur uitnodigen als ‘externe begeleider’ van een evenement. Deze ‘externe begeleider’ mag gewoon je kampbubbel in, maar moet wel 1,5 meter afstand houden tot de leiding en de kinderen. Als microfoon kun je bijvoorbeeld een tafelmicrofoon gebruiken. Als je een handmicrofoon hebt, kun je die ook doorgeven naar kinderen en leiding, maar desinfecteer van tevoren even je handen. We gaan er vanuit dat je de microfoon niet tegen je mond houdt, en de deelnemers ook niet. ? Check voor de laatste regels het kampprotocol op https://www.samenopkamp.nl/

Wanneer is het?
De Zomerkamprondes vinden plaats op de woensdagavonden van de zomervakantie. Voor 2021 zijn de data 14 juli, 21 juli, 28 juli, 4 augustus, 11 augustus, 18 augustus, 25 augustus en 1 september.

Informatie voor je zendamateur:
De Nederlandse ronde is woensdag om 19:30 uur (lokale tijd) via 2-meter repeater PI3UTR op 145.575MHz. CTCSS-toon op de ingang is 77 Hz. De repeatershift is -600 kHz.
De Europese ronde is woensdag om 20:30 uur (lokale tijd) op de 80-meterband op 3690 kHz ± QRM.
We krijgen vaak de vraag waarom er geen ronde is op 40-meter. De reden hiervoor is dat er geen betrouwbare binnenlandse propagatie (NVIS) is op deze band. We hopen dat die propagatie er wel komt tijdens het zonnevlekkenmaximum!
Tijdens de Zomerkampronde zal een ronde leider aanwezig zijn om de boel in goede banen te leiden.

Om als zendamateur een jeugdvereniging of Scoutingvereniging te helpen, kun je het beste zelf contact opnemen met de desbetreffende groep. Vaak kennen jullie elkaar al, en is contact snel gelegd. Mocht je nu als zendamateur graag willen meedoen met een groepje Scouts, maar je kent geen Scoutinggroep, dan is er hulp in de vorm van de rayon-adviseurs. Stuur een e-mail aan: info@jota-joti.scouting.nl en misschien kunnen zij helpen om je te koppelen aan een groep.

Natuurlijk staat het helemaal vrij om als individuele zendamateur mee te doen, of met een groepje kinderen dat niet op de Scouting zit. Als er maar lol wordt gemaakt!

Comments are closed.