• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

150ste verjaardag van de dood van Samuel Morse

150ste verjaardag van de dood van Samuel Morse

Op 2 april 2022 was het 150 jaar geleden dat Samuel Finley Breese Morse stierf. In zijn hoofdbaan als professor in schilder- en beeldhouwkunst ontwikkelden hij en zijn student Alfred Vail halverwege de jaren 1830 zowel een coderingsproces als een bekabeld transmissieapparaat om teksten over lange afstanden te verzenden. De “proof of concept” slaagde op 4 september 1837, maar pas op 24 mei 1844 werd het eerste bericht met succes over een grotere afstand verzonden: 250 km van New York City naar Baltimore.

Het Morse-alfabet en de bijbehorende telegraaflijnen vergemakkelijkten de ontwikkeling en communicatie van de grote landmassa’s in het westen van de Verenigde Staten. De code legde ook de basis voor Marconi’s succesvolle pogingen in 1901 en 1903 om de Atlantische Oceaan via de radio te overbruggen.

Hoewel het niet meer werd gebruikt voor licentiecontroles, heeft Morse-telegrafie nog steeds veel fans in amateurradio, zelfs in het tijdperk van digitale signaaltransmissiemethoden: bijvoorbeeld vanwege de efficiëntie en de eenvoudige realisatie van een CW-signaal. Niet te vergeten: sommige voortplantingsmodi – zoals radio-aurora – kunnen vanwege hun signaalvervormingen alleen optimaal worden gebruikt in de telegrafie.

Bron : Funkamateur.  Bewerkt en vertaald door : DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.