• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Eerste privémissie naar het ISS – ook radioamateurs?

Voor het eerst in de geschiedenis van de ruimtevaart vertrokken vier particulieren, die de vlucht ook zelf betaalden, naar het ISS. Je hebt hier vast al over gehoord via de media, je kunt er bijvoorbeeld over lezen op Wikipedia.

Terwijl het voor eerdere ISS-bemanningen gebruikelijk was om minimaal één gediplomeerde radioamateur in de bemanning te hebben, rijst nu de vraag of dit ook geldt voor deze privémissie. De Spaans-Amerikaanse astronaut Michael López-Alegría lijkt ooit de roepnaam KE5GTK te hebben gehad, maar de licentie is verlopen volgens QRZ.com. Het adres dat daar wordt gegeven (login vereist om het te zien) toont duidelijk een verbinding met NASA.

Wat betreft de overige bemanningsleden, op QRZ.com is in ieder geval één Mark Pathy te vinden die luistert naar de roepnaam KO4WFH. Dezelfde naam kan toeval zijn; de licentie voor de technicusklasse is echter vers uitgegeven, met name sinds 26-02-22, en het opgegeven adres is in de Amerikaanse staat Florida, van waaruit de huidige Ax-1-missie begon. Hoewel bemanningslid Mark Pathy Canadees is, wordt aangenomen dat hij de training en voorbereiding voor de vlucht in Florida heeft voltooid.

Laten we ons dus verbazen of er deze keer radioamateurcontacten zijn tijdens het achtdaagse verblijf aan het ISS. dr Matthias Maurer, KI5KFH, die wordt vervangen door de Ax-1 crew, was vaak QRV, zoals bijvoorbeeld Michael, DL2YMR, meldde op Youtube.

Bron : Funkamateur.  Bewerkt en vertaald door : DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.