• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Nieuws over de  Artemis-missie.

Nieuws over de  Artemis-missie

Het is bijna zover: eigenlijk had de eerste missie in de ochtend van 29 augustus 2022 moeten beginnen in de loop van het internationale Artemis-programma, dat als doel heeft de mens terug te brengen naar de maan – vanwege technische problemen werd de start uitgesteld, de eerstvolgende deadline was 2 september. Maar is nu verschoven naar op zijn vroegst 27 september en loopt door tot oktober

 

Deze eerste missie omvat ook de Omotehnashi-sonde, die telemetrie op 70 cm zal retourneren. Radioamateurs en in het bijzonder 70cm EME en satellietoperators wordt gevraagd dit signaal te ontvangen en door te geven aan het Japanse contactpunt.

De technische parameters van de twee zenders zijn:

  • Orbit-module 437.31 MHZ PSK31 in PSK met 1Watt
  • Lander op de maan 437.41 Mhz PSK31 in FM met 1 watt

Details van de faciliteit zijn hier te vinden: https://www.isas.jaxa.jp/home/omotenashi/JHRCweb/jhrc.html.

De maximale duur van de missie is 5 dagen.

Als de ontvangst succesvol is, stuur dan de volgende gegevens:

  • Screenshot van ontvangst of signaalopname (iq opname zou ideaal zijn)
  • Datum, plaats van ontvangst Oproep- en stationsbeschrijving

Gegevens moeten naar mailto:torri.wataru@jaxa.jp gaan.

De baanmodule is al actief op weg naar de maan, de lander alleen wanneer hij probeert te landen of geland is. Door het vermogen van 1 watt is het goed mogelijk dat het signaal ook met minder grote antennes ontvangen kan worden..

Meer details over satellietintegratie zijn hier te vinden (https://blogs.nasa.gov/artemis/2021/07/29/nasa-prepares-three-more-cubesat-payloads-for-artemis-i-mission/) .

De live-status is hier: https://blogs.nasa.gov/artemis/

Bron : ÖVSV.AT/OE6RKE. Bewerkt en vertaald door: DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.