• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Nieuwe Novice Licentie in Duitsland?

Regelgeving voor radioamateurs word gewijzigd, nieuwe Novice Licentie in Duitsland.

Persbericht van de DARC 16.09.22

Digitalisering en de verdere ontwikkeling van internationale standaarden creëren nieuwe kansen voor de radioamateurdienst. Het federale ministerie van Digitale Zaken en Transport heeft op 7 september de hoorzitting van de staat en de verenigingen geopend over de wijziging van de amateurradioverordening. Met het concept worden de regels voor amateurradio geactualiseerd en aangepast aan de laatste stand van de techniek.

Met de wijzigingen wordt een nieuwe klasse “N” geïntroduceerd naast de bestaande amateurradio-certificaatklassen “A” en “E”. Voor deze klasse geldt een vereenvoudigde test, die een beperkte werking met een laag zendvermogen (10 Watt op 2mtr en 70 cm en geen HF) mogelijk maakt. Dit maakt het veel gemakkelijker om aan de slag te gaan als radioamateurs.

Met de wijziging wordt voor het eerst de exploitatie van een amateurradiostation op een afgelegen locatie toegestaan(remote). Dit is mogelijk dankzij moderne technologie: zo kan het amateurradiostation in het tuinhuisje op afstand worden bediend vanuit huis.

Een andere belangrijke wijziging betreft de afschaffing van de opleidingsroepnamen: tot nu toe konden mensen onder directe begeleiding en supervisie van een gediplomeerde radioamateur deelnemen aan amateurradio en zich zo voorbereiden op het technisch examen. Voorwaarde hiervoor was een aparte opleidingscall(DN) en daarvoor moest men een bedrag van 70,- euro neertellen. Met de voorgestelde regelgeving zal elke klasse “A” en “E” roepnaam nu een opleidingsroepnaam worden.

De nieuwe regeling zal waarschijnlijk in november 2022 bekend worden gemaakt en van kracht worden.

Onmiddellijk ontstond bij mij de vraag : Wat nu? Mag straks de Nederlandse Novice op vakantie in Duitsland nog op HF?

Deze vraag heb ik voorgelegd aan de DARC en zij konden mij geen passend antwoord geven, het antwoord was : vermutlich Ja, aber im Prinzip muss das die BNetzA beantworten.

Vervolgens heb ik de Bundesnetzagentür BNetzA (het duitse AT) aangeschreven met dezelfde vraag, maar het is blijkbaar een moeilijke vraag want tot op heden heb ik geen antwoord gekregen.

Ik houd u op de hoogte.

Bron : Pressestelle DARC   Bewerkt en vertaald door : DL1MKO / PA0MKO

Comments are closed.