• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Bouvet Eiland Expeditie staat voor de deur!

Bouvet Eiland Expeditie staat voor de deur

Velen weten dat een langverwachte grote DXpetitie voor de deur staat. De activering van Bouvet Island onder de roepnaam 3Y0J vindt over enkele dagen plaats, en het team is onderweg. Het afgelegen eiland in de zuidelijke Atlantische Oceaan staat op de tweede plaats in de wereld na Noord-Korea als het meest gezochte en zeldzaamste DXCC-land. Verschillende expedities in de afgelopen vijf jaar zijn mislukt. De DX-gemeenschap hoopt dat deze nu zal slagen.

Update 31.01.23: van Steve, N2AJ, via DX-World.net. Het expeditieschip “Marama” ligt in het zicht van het eiland. DXpeditie 3Y0J bereikte Bouvet gisteravond, 30 januari 2023, en wacht nu op een gelegenheid om te landen. Een eerste poging om te landen op Kaap Fie heeft op 1 februari plaatsgevonden. Zoals mediawoordvoerder Steve, N2AJ, vertelde aan DX-World.net, meldde teamleider Ken, LA7GIA, moeilijke weersomstandigheden met aanvankelijk sterke wind en bijbehorende deining. De afgelopen dagen zijn leden van de DX-peditie overigens verschillende keren actief geweest vanaf het expeditieschip “Marama” om de propagatieomstandigheden te testen. Dit met veelbelovende resultaten, want het telegraafsignaal van 100 W dat via een gematchte dipool werd uitgezonden, werd in Europa urenlang goed ontvangen op onder meer 10 m en 12 m. Signalen van andere radioamateuractiviteiten in het zuidelijke poolgebied waren de afgelopen dagen ook goed hoorbaar in Midden-Europa op de bovenste kortegolfbanden voor radioamateurs.

De reisgegevens van het DX-peditieschip “Marama” kunnen in real time worden gevolgd met de vriendelijke toestemming van de firma Vesseltracker uit Hamburg. De huidige positie en route zijn gebaseerd op de AIS-positiebakens van het schip. In samenwerking met radioamateurs ondersteunt Vesseltracker ook propagatiebewaking in de 2 m-band op het portaal “DXMAPS” onder de rubriek “AIS”. Bij de ontvangst van verre schepen kan worden uitgegaan van overbereik in het VHF-bereik. Aan de Marama “Bon voyage” en aan het Bouvet expeditie team “Good luck”.

Bron: Radio DARC e.a.        Vertaald en bewerkt door : DL1MKO/PA0MKO

Comments are closed.